Waarom word je soms (erger) ziek als je een healing-traject in gaat?

Ik maak vaak mee dat clinten na de eerste healings ineens heel erg ziek worden. Erger ziek dan ze waren toen ze bij me kwamen. Soms is er in eerste instantie een verbetering, bijvoorbeeld dat de pijn enkele dagen weg is, of de klachten worden verlicht, maar dan komt na een volgende healing alsnog de 'klap'. Waarom is dat? En wat kun je eraan doen?

Een mensenlichaam zit heel erg intelligent in elkaar. Als je lichaam moeilijke omstandigheden te verduren heeft, zal het altijd zoeken naar een evenwicht waaronder het kan blijven functioneren. Het zal de gifstoffen wegstoppen in je weefsels, waar het voorlopig (!) geen kwaad kan en het zal met minder voedingsstoffen genoegen nemen door bepaalde processen op een laag pitje te zetten.

Dat kan een hele tijd goed gaan en daarom kun je met een slechte levensstijl of lichte klachten heel lang doorgaan. Totdat je lichaam een grens bereikt. De gif-opslagplaatsen zijn vol en de spaarstand van je lichaamsprocessen kan echt niet lager. Je lichaam komt in opstand en je wordt een beetje ziek. Als je die signalen negeert, word je na verloop van tijd zieker. Maar hier heb ik het over mensen die nog nauwelijks ziek zijn, maar toch bij me komen, omdat er een probleem is. Bijvoorbeeld pijn in de spieren die nergens vandaan lijkt te komen. Overgewicht, kortademigheid, onverklaarbare vermoeidheid of pijn in de gewrichten, beginnende reuma, stress, angst of hartkloppingen. Kortom, ongemakken die nog wel te verdragen zijn, maar waarvan duidelijk is dat je er iets aan moet doen.

Als we dan gaan healen, neemt het lichaam vaak eerst even rust en de pijn verdwijnt enige tijd. Soms is dat het enige dat er gebeurt en blijft dat effect voortduren. Het lichaam is nog niet zover over zijn grenzen dat een grootscheepse ontgifting nodig is en het herstel verloopt gestaag en geleidelijk. Na een aantal behandelingen voel je je weer fit en je kunt met wat leefadviezen toe om weer 100% gezond te worden.

Ook bij chronische pijn is het soms zo dat healing alleen pijnverlichting bewerkstelligt, omdat een ontgiftingsproces toch geen zoden aan de dijk zet. De chronische oorzaak kan niet worden verholpen, dus de energie die uit mijn handen komt, zorgt alleen voor weefselherstel en pijnstilling die tussen de 3 dagen en een week kan aanhouden.

Maar in andere gevallen gaat je lichaam f direct, f na n of twee healings voluit in de herstelstand. Dat betekent dat de lichte ziekteverschijnselen die je had plotseling heel erg toenemen. Je pijn wordt erger, sluimerende ontstekingen worden acuut, je hoest meer slijm op of je krijgt koorts of diarree. Waarom?

Vaak denken we dat het hoesten de ziekte is, of de pijn, of de diarree. Hoesten is echter een reactie van je lichaam om de ziekteverwekker te verwijderen. Pijn is een alarmreactie, zodat processen op gang komen om ter plekke genezing te brengen. Diarree is een reinigingsproces van de darmen. ZiekteVERSCHIJNSELEN zijn de ziekte niet, ze zijn de opruimdienst van je lichaam en zijn in wezen GOED.

Reguliere oplossing:

Jammer genoeg kn het zulke proporties aannemen dat je bij je reguliere arts een paardenmiddel gaat halen om de pijn te kunnen verdragen, of de ontsteking tot rust te brengen. Dat komt gelukkig niet vaak voor. Meestal is het niet meer dan wat ongemak en kan je lichaam het zelf af. Zulke ernstige reacties komen alleen voor als je al heel erg lang de signalen van je lijf hebt genegeerd en het onderliggende probleem is erg groot geworden.

Twijfel je of je reguliere middelen wilt nemen? Overleg in ieder geval met je arts wat de risico's zijn als je het niet doet en neem dat mee in je overweging. De bijwerkingen zijn vaak met kruiden en healing wel te verzachten. Reguliere middelen zijn vaak zwaar voor je lever, nieren en maag, maar als het moet, dan moet het. Vaak zijn ze maar tijdelijk en in andere gevallen kun je ze soms langzamerhand (en natuurlijk altijd in overleg met je arts) vervangen door plantaardige alternatieven, of worden ze overbodig als je je healingtraject doorloopt.

Natuurgeneeskundige oplossing:

Wat je vooral net moet doen is de healings stoppen, of je kruidenmiddelen niet meer innemen. De ontstekingsremmers en pijnstillers van je arts zijn heerlijk en gelukkig bestaan ze, maar ze nemen in veel gevallen de oorzaak niet weg. Je zult grondig aan de bak moeten met je leefadviezen en juist nu moeten doorzetten, om daar op de lange termijn de vruchten van te kunnen plukken.

Dus neemt de pijn toe na een healing, wacht dan niet lijdzaam af tot de volgende afspraak, maar

Volgende keer schrijf ik over emotionele pijn en healing.

Liefs,
Merel

Dit stukje maakt deel uit van een serie artikelen over healing.
Het volgende deel is Kracht.