Agenda

De volgende cursussen en workshops staan op het programma voor 2017-2018:

Verdiepingsdag Zielsliefde

Een dag over zielsliefde: wat is het? Hoe vind je het? Hoe hou je het? Hoe laat je het los? Hoe breng je de ziel terug in je bestaande relatie?

Over magnetische aantrekkingskracht, zielsverwanten, tweelingzielen, magie, onvoorwaardelijke acceptatie en menselijke tekortkomingen, relaties, alleen-zijn, begin, einde en duurzaamheid.

Zielsliefde is ondubbelzinnig, onontkoombaar, onvoorwaardelijk vanuit je essentie liefhebben. Hoe uit zich dat in je leven? Hoe geraak je in die toestand, waar alle grenzen wegvallen?

Ik vertel je over mijn ervaringen met mijn man, mijn moeder en mijn kinderen. Over telepathie, samen voelen, samen ademen, samen dromen, samen godservaringen beleven, maar ook over de connectie die ik leg met mensen die verder van me af staan.

We hebben het over de uitdaging om je 'vijanden' lief te hebben, maar juist ook de uitdaging om je partner lief te hebben in het spanningsveld tussen eigenliefde en gevende liefde. Welke rol spelen mededogen, passie, lust, bezitterigheid en vrijheid? We bewegen ons via symbolen, verhalen en muziek naar een dieper begrip van onze ziel en zijn enige grondstof: Liefde.

Een dag vol ervaringsgericht leren, verdiepende achtergronden, concrete tips en uitwisselingen.

Alvast meer lezen over zielsliefde? Lees de pagina's Zielsliefde en Hemel-en-Aarde-healing.

Data, plaats, kosten

Datum 1 oktober 2017
Tijd 11:00u-17:00u
Plaats Emmen
Kosten € 75,- inclusief reader, thee en lunch
Kom je samen met je partner, ouder, kind of boezemvriend(in), betaal je 60 euro per persoon.

Je kunt je aanmelden door me een mailtje te sturen of een berichtje op facebook.

Neem een paar warme sokken mee en eventueel een meditatiekussentje of -krukje. (Er zijn ook gewoon stoelen aanwezig, natuurlijk.)

Workshopdag yoiken / native zang / drum

Yoiken is een vorm van (meestal) woordenloos zingen. Het is een levende traditie bij de Sami. Een yoik is een lied dat is geÔnspireerd op de natuur, op de wereld om je heen. Je geeft de natuur weer in je eigen klanken, volgens je gevoel. De natuur, dat kan een natuurverschijnsel zijn, zoals de wind, of de zee, of het kan een dier zijn, zoals de adelaar, of een konijn. Ook een mooie zonsondergang kun je in zang uiten, of een veld met korstmossen, maar waarom niet je huisdier, of de stokrozen in je tuin? Natuur is overal. Via je zang kun je je ermee verbinden.

Ook door de drum te bespelen verbind je je met het oeroude ritme van Moeder Aarde. De sjamanendrum is geen instrument waarvoor je eerst ingewikkelde dingen moet leren. Het is misschien wel het eenvoudigste instrument dat er is. Juist daarom kun je al drummend in een medidatieve staat komen, in verbinding met je diepste zelf. Je mag je eigen drum meenemen, maar er zijn ook leendrums aanwezig. (reserveer dat wel even van tevoren, want de voorraad is niet oneindig)

Tijdens deze workshop putten we niet alleen uit de Sami-traditie, maar ook die van de oorspronkelijke inwoners van Amerika en zang uit Mongoolse en Russische tradities. Ikzelf gebruik zelfs Iraanse nomaden- en gebedszang en joods/christelijke invloeden in mijn yoiks!

In feite is alle muziek Ďnativeí, omdat het allemaal geboren wordt uit een creatieve geest en iedereen is Ďnativeí/ingeborene van zijn/haar eigen grond (dus ook van Nederland). In deze workshop gaan we dan ook op zoek naar jouw eigen geluid. Geen voorgekauwde melodieŽn (en al helemaal geen teksten), maar we keren naar binnen en zoeken vanuit de stilte ons geluid. Van elkaar kopiŽren, of melodieŽn van elkaar oppikken, mag ůůk, want zingen is een proces dat je samen door maakt. Je hoeft niet te kunnen zingen. In de oefeningen komt vanzelf naar boven wat zich in jou wil laten horen. Kun je wel goed zingen, dan is deze workshop een geweldige gelegenheid om je kunnen uit te breiden met een nieuw genre.

Maar bovenal is deze workshop een plek om jezelf te zijn, je proces zich in stilte en geluid te laten ontrollen en uiting te geven aan wat zich aandient. Daal af in je gevoel en zing je wereld...

Je bent van harte welkom in Het Bos van Anno, aan de Mosweg 27 te Klazienaveen, waar het prachtige natuurterrein tot onze beschikking staat, met een kampvuur en een oergezellige houten lesruimte met lekker warme houtkachel bij slecht weer.

Je kunt ervoor kiezen om aansluitend op het terrein te blijven slapen, in de lesruimte of in een van de andere overnachtingsmogelijkheden op het terrein. Dit is een extra mogelijkheid en zit er niet standaard bij in. Neem op tijd contact op om je slaapwensen door te geven als je dat wilt reserveren. Avondeten kun je van tevoren bestellen en je kunt voor die avond eventueel ook (betaald) sauna- en/of hottubgebruik bespreken. Meer informatie over de locatie en de mogelijkheden vind je op Anno's website, www.stilteretraite-indenatuur.nl. ....in het echt is het nog veeeeel mooier dan op de websitefoto's....

Data, plaats, kosten

Datum volgt
Tijd 11:00u-17:00u
Plaats Het Bos van Anno
Kosten € 75,- inclusief lunch en inclusief leendrum, zolang de voorraad strekt (vantevoren reserveren!). Exclusief verlenging van je verblijf met overnachting en evt. sauna/hottub/avondeten.

Je kunt je opgeven door me een mail te sturen of een pb op facebook. Neem bij de winterworkshop warme kleren mee voor het buitengedeelte van de workshop.

Moderne zangers die yoiken op youtube (playlist):

Elementen van Hemel en Aarde

Genezen op het snijvlak van wetenschap en spiritualiteit

Ben je geÔnteresseerd in spiritualiteit, persoonlijke ontwikkeling, maar ook in natuur- en scheikunde? Vraag je je af wat het verband is tussen licht en je alvleesklier? Of tussen een ego-perspectief en je ontstekingswaarden? Deze cursus verbindt een groot aantal gebieden van wetenschap, cultuur en spirituele inzichten met elkaar, zodat je jezelf en de wereld om je heen vanuit veel verschillende facetten kunt bekijken en begrijpen.

De rode draad in deze cursus wordt gevormd door verschillende scheppingsverhalen uit de Kabbalah, die ik verder uitleg aan de hand van de antroposofie, astronomie en scheikunde. We doorlopen het scheppingsproces dat elke seconde plaatsvindt, van je kroonchakra tot aan je wortelchakra. Daarnaast verdiepen we ons in de schepping met behulp van de vier elementen uit de Griekse en Sjamanistische traditie.

We haken aan bij schrijvers en wetenschappers als Eben Alexander en Anna Terruwe. Met verschillende oefeningen en 'soul-searching' ontdekken we welke vermogens we hebben, hoe we functioneren in gezondheid en ziekte en welke vermogens we als mens nog kunnen ontwikkelen. We gaan bezig met beweging, dans, klei, maar ook met oefeningen om het innerlijk Zicht te bevorderen, of het helder weten.

Enerzijds geeft deze cursus je intuÔteve ontwikkeling handen en voeten in aardse wetenschap, anderzijds helpt deze cursus je je aardse kennis te verbinden met de grotere spirituele werkelijkheid waar je deel van uit maakt. Je integreert je hemelse en aardse kanten, om een geÔnspireerd mens en/of behandelaar te worden, met beide voeten op de grond.

Met andere woorden, wil je begrijpen met je hart én je hoofd? Ervaren én filosoferen? Zoveel mogelijk aspecten van jezelf aanspreken en de samenhang voelen in jezelf en tussen jou, de Ander, de hemel en de aarde? Kom dan zeker meedoen!

Voor wie is deze cursus bedoeld?

Voor iedereen die verder wil dan de basis. Ben je niet bang om jezelf en een ander (soms letterlijk) in de ogen te kijken, hoor je graag verhalen ťn houd je ervan om zowel met je hoofd te begrijpen als met je hart te ervaren? Dan is deze cursus voor jou.

*Alvast meer lezen over chakra's? Lees de artikelen over chakra's en energetische koorden op deze site.

Programma

Elk dagdeel is gebaseerd op een chakra en een corresponderend deel van lichaam en geest. We volgen een emotie, zien hoe deze via energie verandert in een lichamelijk, scheikundig te volgen proces en wat er concreet gebeurt als negatieve emoties ziekte veroorzaken.

Elk dagdeel heeft een kennisdeel en een ervaringsdeel. Thema's zijn achtereenvolgens:

 • vijandschap en eenheid/bijnieren, zenuwstelsel en stress
 • flow/lymfe, bloed en nieren
 • levensvuur/energiehuishouding
 • liefde en mededogen/hart, longen en handen
 • Waar-zeggen en groei/schildklier en stem
 • het oog dat alles ziet/hersenen en zes zintuigen
 • overgave

Er is ruimte om je eigen inbreng in te passen in het beeld dat zich ontvouwt, bijvoorbeeld vanuit je eigen vakdiscipline als natuurgeneeskundig therapeut, of vanuit eerdere opleiding en/of (levens)ervaring.

Data, plaats, kosten

Data Deze cursus is voorbij. De volgende serie start in de tweede helft van 2018. De cursus bestaat uit vier lesdagen.
Tijd 11:00u-17:00u
Plaats Emmen
Kosten € 399,- exclusief reader, inclusief lunch en thee.
ECTs 8

Je kunt je aanmelden door het aanmeldingsformulier van het CAM instituut naar me op te sturen of te mailen (dit krijg je van me via mail).

<

Welkom in de Wereld

Interculturele Aspecten van Natuurgeneeskundige Therapie

Wil je je bekwamen in het geven van therapie in een interculturele context? Heb je cliŽnten uit een andere cultuur, wil je graag voorlichting geven over jouw therapievorm in interculturele context, of doe je wel eens (vrijwilligers)werk in een opvangcentrum? Met deze cursus kom je goed beslagen ten ijs!

Alternatieve geneeswijzen werden tot nu toe vooral ingezet door autochtonen met een hogere opleiding. Dat is echter aan het veranderen. Zowel alternatief therapeuten als cliŽnten met een andere culturele achtergrond doen hierin verschillende toenaderingspogingen. Alternatief therapeuten ontplooien bijvoorbeeld initiatieven richting opvangcentra of organiseren voorlichtingsactiviteiten bij interculturele organisaties. Allochtone cliŽnten hebben zowel vanuit de eigen cultuur als vanuit de Nederlandse cultuur interesse in en vragen over alternatieve geneeswijzen.

Hebben zij eenmaal besloten tot een alternatieve behandeling, spelen er bij allochtone cliŽnten vaak specifieke gezondheidsproblemen en zijn er specifieke factoren in de omgeving waar je rekening mee kunt houden. Kennis van deze achtergrond en interculturele aspecten van de behandeling bevordert een snelle diagnose, een adequate behandeling en een goede relatie tussen therapeut en cliŽnt.

Voor wie is deze cursus bedoeld?

Natuurgeneeskundige therapeuten die zich willen verdiepen in het adequaat behandelen en inspirerend voorlichten van mensen met een niet-Nederlandse achtergrond.

Programma

We verkennen verschillende wereldbeelden en invloeden van religie en wetenschap op alternatieve geneeswijzen in andere culturen. We gaan uitgebreid in op veel voorkomende (fysieke en psychische) gezondheidsproblemen en omgevingsaspecten van allochtonen en hoe we deze kunnen integreren in de behandeling. Verder leren we vaardigheden aan in de omgang met cliŽnten met een andere culturele achtergrond en kijken we hoe je effectief een brug kunt slaan door middel van individuele en groepsvoorlichting over alternatieve geneeswijzen.
Je mag veel real-life verhalen verwachten, maar ook veel achtergrondkennis en praktische tips. Bovendien doe je relevante kennis op om je behandelprotocollen mee aan te vullen.

Data, plaats, kosten

Data Deze cursus is voorbij, de volgende serie start in de tweede helft van 2018. De cursus bestaat uit vier lesdagen.
Tijd 11:00u-17:00u
Plaats Balingerbrink 218, Emmen
Kosten € 399,- inclusief literatuur, thee en lunch.
ECTs 5

Je kunt je aanmelden door het aanmeldingsformulier naar me op te sturen of te mailen. Je aanmelding is definitief na ontvangst van het cursusgeld. Hiervoor ontvang je een factuur. Wil je in de buurt overnachten, kijk dan op de tarieven pagina.

Hier ben ik!

PR en marketing van je natuurgeneeskundige praktijk

Voel je dat je de wereld iets te bieden hebt, maar heb je niet zoveel klanten als je zou willen? Ben je verlegen, of weet je gewoon niet zo goed waar je moet beginnen met je PR? Dan is dit jouw cursus! All-round en praktisch, ontvang alle tools de je nodig hebt om je eigen PR te voeren, van presentatievaardigheden tot website-beheer, van het ontwerpen van je eigen folder tot het deelnemen aan een beurs.

Mijn opa, die zijn eigen bedrijf van de grond af aan heeft opgebouwd, zei altijd: 'doe zoveel mogelijk zelf'. Zeker in het CAM-veld, waar je als eerlijke, gedegen therapeut geen sloten met geld verdient, is dat een goede aanbeveling. In deze cursus leer ik je een groot aantal vaardigheden om je eigen marketing en PR succesvol te voeren. Ik heb, voordat ik therapeut werd, jarenlang gewerkt als PR medewerker en website-bouwer voor een klein bedrijf en toen ik voor mezelf begon als natuurgeneeskundige, heb ik altijd mijn eigen PR gedaan, met een bloeiende praktijk als resultaat. Natuurlijk drijft een praktijk niet alleen op goede PR. Om slechte mond-op-mondreclame (of erger, helemaal geen mond-op-mondreclame) kun je niet heen. Maar zonder duidelijk vindbaar en herkenbaar te zijn, helpt mond-op-mondreclame niet voldoende om je hele werkweek te vullen met afspraken.

Ik begeleid je bij het omzetten van jouw innerlijke missie en inspiratie in een vorm waarmee mensen je kunnen herkennen en vinden. Behalve dat is de cursus zeer all-round en praktisch, maar vooral ontzettend leuk om te doen en inspirerend voor elkaar als mede-deelnemer en -therapeut.

Voor wie

Therapeuten die zichzelf en hun werk willen laten zien op een authentieke, maar ook toegankelijke manier.

Programma

In deze cursus komen aan de orde:

 • je 'verhaal', wie ben je, wat kun je, wat is je missie en hoe vertel je dat aan degenen die jou nodig hebben?
 • de band met je cliŽnt
 • je website, folder, visitekaartjes
 • social media
 • presentatievaardigheden: vol vertrouwen vertellen wie je bent (zowel voor groepen als ťťn op ťťn)
 • succesvol deelnemen aan voorlichtingsactiviteiten, zoals beurzen, lezingen en symposia

Data, plaats, kosten

Data Deze cursus is voorbij. De volgende cursus start in de tweede helft van 2018. De cursus bestaat uit twee lesdagen.
Tijd 11:00u-17:00u
Plaats Balingerbrink 218, Emmen
Kosten € 199,- inclusief literatuur, thee en lunch. Wil je blijven overnachten? Neem contact op!
ECTs 3

Je kunt je aanmelden door het aanmeldingsformulier naar me op te sturen of te mailen. Je aanmelding is definitief na ontvangst van het cursusgeld. Hiervoor ontvang je een factuur. Wil je in de buurt overnachten, kijk dan op de tarieven pagina. Neem je laptop mee naar de cursus!

Kind van Te Goeder Trouw

Natuurgeneeskundige Behandeling van Mensen met HIV

Ben je therapeut en wil je je verdiepen in de behandeling van mensen met HIV? Zit je met vragen over interacties met medicijnen, gevolgen van energetische behandelingen of de emotionele kanten van leven met HIV? Dan is dit een cursus die je niet wilt missen! We belichten deze ingrijpende ziekte vanuit verschillende invalshoeken, met oog voor jouw eigen therapeutische discipline, zodat je met vertrouwen cliŽnten kunt helpen die met HIV te kampen hebben.

HIV is en blijft helaas een onderdeel van onze werkelijkheid. In mei 2016 waren er ruim 18000 mensen met HIV die daarvoor zorg ontvingen (SHM Factsheet: HIV in Nederland 2016). In Nederland hoef je niet te overlijden aan HIV/Aids, door de medicijnen die er zijn, maar een leven met HIV is niet hetzelfde als zonder. Naast ziekteverschijnselen en verhoogde kwetsbaarheid voor infecties, heb je te maken met een breed scala aan bijwerkingen van de medicijnen, die je niet kunt vermijden. Wel is het mogelijk om aanvullende behandeling te zoeken bij een regulier therapeut en/of een CAMtherapeut. In deze bijscholing gaan we in op aspecten van de behandeling van cliŽnten met HIV in vroege en latere stadia. Waar kun je als CAM-therapeut een verschil maken? Wat zijn risico's van verschillende behandelingen, voedingsmiddelen en (kruiden)medicijnen waar je rekening mee moet houden? Is alle energetische therapie veilig voor je cliŽnt en welke (aangepaste) technieken kun je het beste gebruiken? In deze cursus krijg je antwoord op veel vragen en gaan we samen op zoek naar jouw antwoorden voor in je eigen praktijk.

Voor wie is deze cursus bedoeld?

Deze bijscholing is bedoeld voor therapeuten die het belangrijk vinden op een deskundige manier om te gaan met cliŽnten met HIV, met oog voor de risico's voor de cliŽnt en specifieke behandelmogelijkheden. Medische basiskennis, al dan niet o.b.v. PLATO-eindtermen, is gewenst.

Programma

De eerste dag staat in het teken van kennis. We gaan in op de reguliere behandeling van HIV, de interacties met CAM-therapieŽn, middelen en voeding. We bekijken specifieke aspecten van een mensenlijf met HIV en we leren hoe we rekening moeten houden met HIV-medicijnen tijdens je behandeling. Hierbij kijken we specifiek naar risico's voor de cliŽnt, maar ook naar mogelijkheden. Wat kun je wel en niet bewerkstelligen als therapeut? Aan het einde van deze dag heb je aan de hand van deze informatie een begin gemaakt met je eigen behandelprotocol, gebaseerd op je eigen vakdiscipline.

De tweede dag gaat over sociaal-emotionele aspecten van leven met HIV. Waar krijgen mensen met HIV mee te maken in de verschillende fasen van hun ziekte? Waarmee niet? We bekijken deze wereld van binnenuit en maken een opzet voor een behandelmethode om onze cliŽnten te helpen tijdens fysieke, emotionele en sociale 'dalen'.

Data, plaats, kosten

Data Deze cursus is voorbij. De volgende start in de tweede helft van 2018. De cursus bestaat uit twee lesdagen.
Tijd 11:00u-17:00u
Plaats Balingerbrink 218, Emmen
Kosten € 199,- inclusief literatuur, thee en lunch. Overnachting is niet inbegrepen.
ECTs 4

Je kunt je aanmelden door het aanmeldingsformulier naar me op te sturen of te mailen. Je aanmelding is definitief na ontvangst van het cursusgeld. Hiervoor ontvang je een factuur. Wil je in de buurt overnachten, kijk dan op de tarieven pagina.