Fytotherapie (kruidengeneeskunde)

Ik ben gediplomeerd fytotherapeut. Dat betekent dat ik bevoegd ben om kruidenmiddelen voor te schrijven. Ik houd rekening met contra-indicaties en interacties met je reguliere medicijnen en begeleid je deskundig bij het gebruik ervan.

Kruidengeneesmiddelen hebben een aantal voordelen:

Brede werking

Doordat niet alleen een geïsoleerde stof wordt gebruikt, maar de hele plant, of een heel plantdeel, wordt de werkzame stof ondersteund door andere stoffen uit de plant. Zo werkt het kruid beter.

Minder bijwerkingen

Vaak zitten er stoffen in een kruid die bijwerkingen voorkomen of verminderen. De meeste mensen reageren minder heftig op kruidenmedicijnen, terwijl ze wel evenveel of meer baat hebben bij de medicinale werking als bij reguliere medicijnen.

Kruidenmedicijnen kunnen helpen de bijwerkingen van reguliere medicijnen te verminderen. Bijvoorbeeld de bijwerkingen van chemotherapie, of de belasting van de lever verminderen als je reguliere medicijnen moet slikken.

Wetenschappelijk bewezen

Fytotherapie is een wetenschappelijk bewezen behandelwijze en werkt voor een groot deel volgens dezelfde principes als de reguliere geneeskunde. Niet álle kruidenmiddelen zijn bewezen, maar de meeste die ik voorschrijf, zijn in ieder geval uitgebreid onderzocht en gedocumenteerd.

Nieuwe mogelijkheden

Er bestaan veel kruidenmiddelen die een werking hebben die nog niet zijn verwerkt tot regulier medicijn. Met andere woorden, er kan een kruidenmiddel bestaan voor een kwaal, waarvoor nog geen regulier medicijn bestaat. Dat is logisch, want veel reguliere medicijnen zijn begonnen als plantbestanddeel.

Slim genezen

Met fytotherapie is het mogelijk om rechtstreeks lichaamsprocessen te ondersteunen die nodig zijn bij je genezing. Bijvoorbeeld ontgiftingsprocessen via lever, nieren, huid. Of je immuunsysteem, of je hormoonbalans. Door te kijken naar de werking van onderliggende lichaamsprocessen, kun je vaak veel meer doen, dan als je alleen een pilletje neemt tegen een symptoom.

Alleen onder deskundige begeleiding

Let op! Lang niet alle kruidenmiddelen zijn geschikt voor zelfmedicatie, ook al kun je veel middelen gewoon bij de Kruidvat kopen. Raadpleeg zeker bij langdurig gebruik altijd een deskundige fytotherapeut, of je (huis)arts. Ik werk samen met je regulier behandelaar(s) waar mogelijk, om een veilig gebruik van de kruidenmiddelen te garanderen.

Wat is het verschil tussen fytotherapie en homeopathie?

Om een veel voorkomende verwarring uit de wereld te helpen: fytotherapie is niet hetzelfde als homeopathie.

Veel homeopatische middelen worden ook gemaakt van kruiden en planten (of mineralen), maar deze middelen worden sterk verdund (en tussendoor geschud), soms zelfs zo ver dat je het werkzame bestanddeel niet meer terug kunt vinden onder de microscoop. Het idee is dat zo'n homeopatisch middel je zelfgenezend vermogen de juiste prikkel geeft, zodat je lichaam zichzelf gaat genezen. Ik ben geen homeopaat en schrijf geen homeopathische middelen voor.

Fytotherapeutische middelen worden niet of nauwelijks verdund en werken volgens hetzelfde principe als reguliere medicijnen. Sommige middelen werken virus- en bacteriedodend bijvoorbeeld, of pijnstillend, of bindweefselversterkend. Er zijn middelen die processen in je lever beïnvloeden, of je LDL-cholesterol verlagen. Andere middelen doen het aantal witte bloedlichaampjes in je lichaam toenemen, zodat je infecties beter kunt bestrijden. En zo zijn er nog veel meer.

Een overeenkomst van fytotherapie met homeopathie is dat het een holistische behandelwijze is. Er wordt niet alleen symptoombestrijdend gewerkt, maar ik kijk naar jou als geheel en pas daarop de behandeling aan.