Chakra's

De meeste mensen weten wel wat chakra's zijn. Ze komen grofweg overeen met de behoeftenniveaus van de piramide van de socioloog Maslow (zoek maar eens op). Meestal is het zo dat, als de ene chakra is genezen, de volgende vanzelf sterker wordt. Of deze ontwikkeling van boven naar beneden loopt, of andersom, heeft te maken met verschillende factoren. Voor dit artikel ga ik even uit van een rechtlijnige ontwikkeling van beneden naar boven. Om je gehele energieveld sterker te maken, moet je een persoonlijke ontwikkeling doormaken, waarbij alle onderdelen van je leven betrokken zijn. Hoe sterker jouw energieveld, hoe beter je anderen kunt healen en hoe beter je van nature bent beschermd tegen negatieve invloeden.

De chakra's voeden je niet alleen psychisch en energetisch, maar ook fysiek. Grofweg voedt elke chakra de organen die er het dichtste bij in de buurt liggen. Wil je het precies weten? Lees Brennan's boek erop na, of kijk op internet voor overzichten. Niet alles op het internet klopt natuurlijk, je mag het me ook altijd vragen, of experimenteer ermee als je wat beter kunt voelen.

Hieronder volgt een uitleg over hoe een gezonde spirituele ontwikkeling ongeveer verloopt. Het is niet uitputtend, ik heb ervoor gekozen de essentie weer te geven. Je kunt altijd meer details opzoeken op het internet. Maar luister boven alles naar je Innerlijke Stem, die weet wat Waar is. Er is een absolute waarheid. Wetenschappers hebben haar nog niet weten te ontdekken en ook de meeste spirituele leraren weten het niet, óf weten het niet over te brengen. Luister dus altijd naar jeZelf. Echte Waarheid is een fluisterstem in je hart en ziel, maar als je goed luistert, toetert ze je de oren van het hoofd! ;-)

Chakra 1

De punt van dit energiecentrum bevindt zich op je perineum (het stukje huid tussen je voor- en achterwerk) en de opening strekt zich, als de chakra gezond is, uit tot ver in de aarde. Deze chakra kan goed open staan als je je veilig voelt, weet dat je er mag zijn, als je je thuis voelt in je lichaam en op deze aarde. Je bent dan 'geaard'.Versterk je eerste chakra hiermee:

In de natuur zijn, zorgen voor een veilige omgeving bij jou thuis, zorgen dat je van alles genoeg hebt, zorgen voor financiële zekerheid (overvloed hoeft niet, maar zorg dat je je geen zorgen hoeft te maken over schulden enzo), aardende oefeningen, tuinieren, stampen, dansen op drummuziek. Maak veel wandelingen of ga, zoals ik op de foto, heerlijk een tijdje in of onder een boom zitten dromen.

Chakra 2

Dit energiecentrum bevindt zich tussen je navel en je kruis en op ongeveer dezelfde hoogte ook op je rug. De openingen steken aan beide kanten van je lichaam vrij ver uit, tot aan de randen van je aura (dat geldt ook voor alle andere chakra's, behalve de 7e en de 1e). Als je eerste chakra goed gezond is en je voelt je veilig op aarde, wordt deze chakra automatisch gestimuleerd om te gaan genieten van wat het leven te bieden heeft. Als je jezelf daar niet om veroordeelt, blijft dit chakra gezond.

Versterk je tweede chakra hiermee:
Genieten van alles wat je graag hebt, lekker eten en drinken, een zonsondergang, lieve knuffels, een massage, vrijen, zwemmen of gewoon een warm bad. Oordeel niet, veroordeel ook jezelf niet. Een gezond iemand kan genieten zonder zichzelf of een ander schade te berokkenen. Je voelt je grenzen vanzelf wel aan. Kortom, zorg ervoor dat je ruim de tijd neemt om af en toe van het leven te genieten via je lijf, je zintuigen en je emoties. Dansen op muziek met een 'flow' is goed voor deze chakra en lichamelijk contact met je kinderen, partner of dmv een massage, ook.

Chakra 3

Dit energiecentrum bevindt zich vlak onder je ribbenkast en boven je navel. Als je tweede chakra goed gezond is, ga je je vanzelf goed voelen over jezelf. Je weet wat je waard bent. Je hebt geen minderwaardigheidscomplex en evenmin kapsones. Je mag er zijn, je hebt zelfvertrouwen. Je hebt een gezonde hechting met je ouders, je kinderen, partner en anderen die écht belangrijk voor je zijn, maar kunt ze ook loslaten. Je ontleent je eigenwaarde niet aan anderen, maar bent gecentreerd in jezelf. Problemen in je jeugd, voornamelijk met je ouders, kunnen dit chakra stuk maken. Je herverbinden met jezelf kan het weer genezen.

Versterk je derde chakra hiermee:

Zorg goed voor jezelf. Wees liefdevol in de beslissingen die je neemt voor jezelf, heb aandacht voor je behoeften op gebied van voeding en fysieke zorg, maar ook je behoefte aan aandacht, vriendschappen, etc. Put jezelf niet uit, maar neem genoeg rust.

Deze chakra is je belangrijkste energietoevoer, dus zorg ervoor dat je niet moe wordt. Veel mensen zetten deze chakra wijd open, zodat anderen er rechtstreeks energie uit kunnen putten. Dat merk je aan de buitenkant niet. Je merkt alleen dat je heel erg moe bent na een gesprek met deze mensen, of dat je heel erg moe wordt van sommige bijeenkomsten met veel mensen. Waarom zet je je chakra zo open? Omdat je onbewust denkt dat je anderen iets moet geven om van jou te houden. Hou daarmee op en je eigenliefde zal je zo voeden dat je die pseudo-liefde van anderen niet meer nodig hebt.

Veel therapeuten (ik denk zo'n 90%) raden je oefeningen aan om je aura of derde chakra af te sluiten. Dit is niet mogelijk. Je chakra's zijn altijd open. Een chakra dicht zetten is als het dicht houden van je neus en mond. Je kunt dan niet ademen en gaat er vrij snel dood aan. Gelukkig kunnen de meesten van ons hun chakra's niet bewust dicht zetten. Daarnaast is het de vraag of het wenselijk is om je af te sluiten voor de buitenwereld. Wat er tijdens zo'n oefening gebeurt, is vaak niet het afsluiten van je derde chakra, want dat kan niet, maar het afsluiten van je aandacht voor andere mensen. Je wendt je als het ware af van anderen, draait je figuurlijk de andere kant op. Terwijl relaties juist heel voedend kunnen zijn! Zo kun je ook van eenzaamheid uitgeput raken, niet alleen van 'energiezuigers'.

Wat moet je dan wel doen om je eigen energie te beschermen en/of te versterken? De enige manier is werken aan je eigen kracht. Daar zijn verschillende manieren voor. Healing, maar ook oefeningen die je thuis kunt doen. Geen afsluitvisualisaties, maar oefeningen waarbij je letterlijk je eigen energie stuurt met je handen. Je kunt dit altijd voelen, dat is te leren!

Chakra 4

Dit is je hartchakra en bevindt zich dan ook ter hoogte van je hart. Als je derde chakra gezond is en je houdt van jezelf precies zoals je bent, met al je eigenschappen, zonder oordeel over donkere of lichte kanten, gaat je hartchakra vanzelf open. De liefde die je voelt voor jezelf, omvat dan vanzelf alle andere mensen in je leven. Een gezonde hartchakra zorgt ervoor dat je evenwicht ervaart in je geven en ontvangen. Een gezonde hartchakra stelt je in staat om te healen met je handen, of rechtstreeks vanuit je hartchakra naar een chakra van je cliënt. Het zorgt ook voor een gezonde verbinding tussen je lagere en je hogere natuur: de hartchakra is het midden tussen je hemelse en je aardse chakra's!

Deze chakra kan worden beschadigd doordat je je bijvoorbeeld verraden voelt door iemand. Als je je realiseert welke pijn en gebrek aan zelfliefde er bij die ander zit én als je voldoende liefde voelt voor jezelf om te beseffen dat geen enkel verraad jou werkelijk raken kan, kun je die pijn overwinnen en opnieuw liefhebben. Dat heet in één simpel woordje 'vergeving'.

Vergeven betekent niet vergeten en liefhebben betekent niet dat je over je heen laat lopen. Een gezond hartchakra betekent ook dat je liefdevol grenzen kunt aangeven naar anderen toe. Je beseft dat je hen daarmee helpt te groeien. Grenzen zijn een kado aan jezelf en anderen.

Grenzen aangeven betekent dan weer niet dat je egoïstisch bent. Als je vanuit liefde leeft, is er altijd evenwicht. Dat evenwicht kan betekenen dat je een tijd lang geheel voor anderen leeft. Bijvoorbeeld bij een chronische ziekte of om een andere dringende reden. Maar vanuit liefde leven betekent óók dat je zelfs in zo'n situatie je grenzen aangeeft, voor jezelf blijft zorgen zo goed als je kunt én de hulp van anderen accepteert.

Je hartchakra kan ook worden beschadigd doordat jij zelf een ander pijn doet. In je hartchakra voel je bij uitstek de eenheid tussen jou en een ander. Zodra je een ander pijn doet, beschadig je je eigen hart, want je hart wil alleen maar liefhebben. Aan die liefde zit geen enkele voorwaarde of richting: in je hart is liefde voor jezelf en voor de ander één en hetzelfde. Hier kun je eenheid ervaren op een hele concrete manier, mits je je ogen er niet voor sluit. Door deze liefde overstijg je uiteindelijk je ego.

Hiermee versterk jij je vierde chakra:

Het staat overal in spirituele teksten: wees niet bang! Laat je angst varen en wees zo groots als je kunt zijn: heb Lief! Je bént Liefde, je bent in Liefde geschapen, zelfs als het begin van je leven pijnlijk en moeizaam was. Besef dat je Liefde bent. Oefen erin om dat ook te leven door bij alles wat je doet te bedenken: 'Wat zou Liefde nu doen?' (Neale D. Walsch)

Chakra 5

Deze chakra bevindt zich ter hoogte van je keel/hals. Als je vierde chakra gezond is en je hebt jezelf en anderen lief zonder voorwaarden, voel je vanzelf dat je een wereld wilt scheppen die mooi, goed en waarachtig is. Je voelt ook de noodzaak om integer en in waarheid te leven. Als je vijfde chakra goed werkt, voel je dat alles wat je doet, een wereld schept waar het goed is om te leven. Je kunt vorm geven aan je doelen en je toekomst, je durft vrijuit te spreken en voor je mening en behoeftes uit te komen. Je leeft volgens je principes en kunt kleine zorgen overstijgen.

Liegen kan deze chakra blokkeren, waardoor je niet meer je leven kunt scheppen zoals het bedoeld is. Liegen zorgt ervoor dat je een wereld schept, waarin die leugen de waarheid wordt. Dat klinkt heel magisch, maar je zult misschien zulke situaties wel eens hebben meegemaakt. Als je liegt en anderen geloven je leugen, ga je je gedragen alsof je leugen waar was. Dat trekt dan situaties aan, waarin je gedwongen wordt om op die manier verder te leven.

Als je een toekomst wilt scheppen waarin je waarachtig kunt leven, waarin ruimte is voor je ziel, lieg dan nooit, ook niet als het pijnlijk is voor jezelf of anderen. Een leugen beperkt altijd zowel jou als de ander. De ander krijgt de kans niet om te groeien, want jij ontneemt hem of haar de waarheid en de kans om daar op een volwassen, adequate manier op te reageren. En jij krijgt de kans niet om te groeien, want jij moet je gedragen op een manier die de waarheid ontkent, en daarmee jeZelf. Als je op dit punt van je ontwikkeling bent gekomen, heb je waarschijnlijk vanuit jeZelf al moeite met liegen. Soms word je er zelfs letterlijk ziek van.

Via deze chakra kun je helder horen en 'Waar(heid)'-zeggen. Proef elk woord wat je zegt, na een tijdje leer je herkennen wat waar is en wat niet. Hoe eerlijker je bent en leeft, hoe beter je de waarheid herkent in jezelf en anderen en hoe beter je boodschappen kunt horen vanuit het collectieve bewustzijn. Heb je moeite met eerlijk zijn tegenover jezelf en anderen, dan is het ook moeilijker om je eigen gedachten te onderscheiden van ingevingen. Lees er meer over in mijn artikel over waarachtig leven.

Hiermee versterkt jij je vijfde chakra:

De vijfde chakra wordt geheeld door zingen, schreeuwen, neuriën. Luister naar muziek, of naar de geluiden van de natuur. Alle vormen van zelf-expressie (hobby's, schilderen, zelfs lekker kletsen of je gedachten laten gaan in de stilte) zijn een vorm van genezing én een uiting van gezondheid van het 5e chakra.

Chakra 6

Deze chakra bevindt zich op je voorhoofd. Als je vijfde chakra goed gezond is en je leeft je waarheid dagelijks, krijg je vanzelf een heel helder inzicht in de wereld. De wereld wordt 'glashelder' en je kunt kijken voorbij dimensies. Je aurisch zicht ontwikkelt zich, maar ook je universele Liefde voor alle mensen, dieren, planten, de aarde, het universum. Wat gold voor de vierde chakra, dat iets goed is voor jou als het ook goed is voor een ander, geldt hier nog sterker: hier voel je eigenlijk geen grens meer tussen jou en anderen. Daardoor wordt helder zien mogelijk, omdat er geen verschil meer is tussen jouw bewustzijn en dat van anderen.

Deze chakra kan worden geblokkeerd door de wens om bepaalde dingen niet onder ogen te zien. Dan sluit je onbewust je geestelijke ogen. Het is niet makkelijk om alles maar te Zien en te voelen. Soms zie of voel je dingen die je pijn doen, dingen die anderen voor je wilden verbergen, bewust of onbewust. Om je geen pijn te doen, of juist om je wel pijn te doen. Of je ziet dingen aan anderen die je niet wilt zien, omdat je altijd alleen maar positief over anderen wilt denken. En nog belangrijker: je gaat dingen zien in jezelf die je niet aan staan. Je wordt keihard geconfronteerd met jouw eigen schaduwkanten. écht Zien verandert je wereldbeeld en je beeld van jezelf en mensen in je nabijheid. En dat kan heel shockerend zijn.

Versterk je 6e chakra hiermee:

Wees niet bang om dingen te zien die je niet aan staan. Je kunt deze chakra genezen door alles te accepteren wat op je weg komt, zonder oordeel, vanuit geheel onvoorwaardelijke liefde. Acceptatie en oordeelloosheid zorgen ervoor dat je weer helder kunt Zien. Laat iedereen zijn Wie hij of zij is. Als je dat durft, zul je achter de donkere kant van de wereld kunnen kijken en de Zin begrijpen achter elk Lijden. Dan zie je schoonheid in de duisternis én in het licht. Dan komt goed en kwaad in een heel ander licht te staan. De wetmatigheden van deze wereld gelden dan niet meer, want je Ziet een diepere Waarheid. Deze chakra is ook de chakra van de wijsheid...

Daarom is het ook niet mogelijk aura's te leren zien door je actief te focussen op iets (de oefeningen die je op internet wel beschreven ziet en die de meeste cursussen intuïtieve ontwikkeling gebruiken: hiermee leer je alleen je ogen voor de gek houden). Aura's zie je pas als je de wereld om je heen zonder oordeel op je in laat werken. Ze 'komen naar je toe'.

Je ogen sluiten helpt juist om deze chakra te openen. Sluit je normale zintuigen om je heldere zintuigen te openen. Stilte is daarbij ook een belangrijke voorwaarde, al is het maar innerlijk. Als je dan met een nieuwe blik naar de wereld kijkt, kun je beter Zien.

Chakra 7

Deze chakra bevindt zich op de kruin van je hoofd. Als je zesde chakra goed gezond is en je voelt liefde voor alles om je heen, ga je vanzelf op God lijken en merk je dat je Verbonden bent. Je vindt je bestemming. Zonder dat je precies weet hoe, val je ineens samen met Wie je werkelijk bent. Dat laatste stukje in je ontwikkeling kun je niet afdwingen. Het wordt je gegeven. Je ervaart geen grenzen meer tussen jou en anderen, of tussen jou en God, je bent volkomen Eén met Alles-Dat-Is, valt volkomen samen met jeZelf.

Deze chakra wordt geblokkeerd door vast te houden aan je ego. Je kunt deze stap alleen maken als je jezelf volkomen opgeeft. De paradox is dat je juist dán je Zelf terug vindt. Er zijn mensen die zeggen dat je alle gehechtheid moet opgeven om verlichting te bereiken. Maar het is alleen de ongezonde gehechtheid die je moet opgeven. Er bestaat een gezonde hechting vanuit liefde, die je altijd mag bewaren. Dat is zelfs noodzakelijk, want als je verlicht bent, is het van levensbelang dat je uit liefde weer terug keert naar de aarde en naar de mensen. Die gezonde gehechtheid is niet bindend, maar laat los, laat vrij. Misschien moet je het dan niet hechting noemen, maar verbinding (en dan dus weer niet 'binding'). Hier zie je hoe lastig woorden zijn. Maar je voelt het wel als het op je pad komt. Je hoeft in ieder geval vooral nïet te kiezen tussen je geliefden en je spirituele ontwikkeling. Als je het gevoel hebt dat dat moet, ben je niet op de juiste weg. Je spirituele ontwikkeling voltrekt zich namelijk juist met en via je geliefden en altijd in Liefde.

Hiermee versterk jij je zevende chakra:

Je kunt deze chakra genezen door gebed en/of meditatie. Alles wat ervoor zorgt dat je weer vertrouwen krijgt in het Hogere, in Degene die jij God of Spirit of het Universum noemt. Strek je handen uit naar Degene die je optilt en in ZijnHaar armen neemt, waar je Thuis bent.