Luisteren naar je gids, luisteren naar jezelf.

Luisteren naar je Gids begint vreemd genoeg met luisteren naar jezelf! En dat begint bij letten op de signalen van je lichaam: honger, dorst, slaap en zelfs of je naar de wc moet! In plaats van door te gaan met het werk dat je aan het doen bent, of met iets leuks, nog even dat programma afkijken, nog even een stukje uit je boek lezen, reageer gewoon snel op je lichaam. Vervul de behoeften die je door je lichaam worden meegedeeld. Ik had een periode dat ik ontzettend moe was, door allerlei factoren. Dus ik vroeg eens aan mijn gids wat ik toch aan die vermoeidheid moest doen. "Slapen" was het droge antwoord (Ja, had je dat niet zelf kunnen bedenken....). Dus sliep ik een periode 10 tot 12 uur per nacht. En na een jaar was het over.

We zijn met zijn allen behoorlijk dol aan het draaien. Waarvoor doen we het allemaal eigenlijk??? Als een baan je uitput, moet je maatregelen nemen. En soms heb je periodes dat je even niets kunt doen, alleen slapen. Dat is dat luisteren naar je lichaam. Het is zo simpel: vallen je ogen dicht? Ga liggen!! Wil iemand iets van je dat je niet kunt of wilt opbrengen? Zeg nee!

Volgende stap is luisteren naar je gevoel. Als je emotionele behoeften voelt, negeer die dan niet en oordeel ook niet of die goed of slecht zijn. Kijk gewoon hoe je die kunt vervullen.Als je je ergens niet lekker voelt, kun je dan weg? Of de tijd die je er moet doorbrengen verkorten? Kun je jezelf gereedschap geven om dergelijke situaties aan te kunnen? Als je behoefte voelt aan aandacht en liefde, hoe geef je jezelf die?

Luister ook naar je eigen mening. Wat vind jij? Niet je vader, moeder, vrienden, goeroe, therapeut, dokter, buurvrouw, kind, hond, kat, etc etc: WAT VIND JIJ??? In eerste instantie word je hier in de ogen van je omgeving heel erg eigenwijs van. Maar als je naar jezelf gaat luisteren, boor je ongekende bronnen van wijsheid aan. Dan weet je sommige dingen gewoon heel erg zeker. Dat noemen veel mensen helderwetendheid. Dan toets je ook alles wat je leest en leert aan jezelf. voelt het wel goed? Vind ik dat dit waar is?

En dat brengt ons op het punt waar je wezen moet: zoek de Waarheid. Die zit in jezelf. Het is in het begin nog een persoonlijke waarheid, maar hoe meer je vanuit je eigen waarheid gaat leven, hoe meer je gaat voelen wat echt Waar is. Ik weet dat de meningen erover verdeeld zijn en er zijn ook wel verschillende gezichtspunten, maar een Absolute Waarheid bestaat echt! Die kun je alleen niet leren uit boeken of van iemand anders. Alleen maar van jezelf. Zelfs je gidsen houden hun mond als je die weg naar jezelf nog niet hebt gevonden. Heel vervelend, maar juist zij weten het belang van jouw eigen verantwoordelijkheid. Ze zullen je helpen als je dat vraagt en als dat kan zonder jouw eigen ruimte en levenslessen aan te tasten. Maar als het gaat om iets wat je moet leren, houden zij zich respectvol afzijdig. Daarom vragen we ons ook zo vaak af waar ze zijn als we ze het meest nodig hebben. Je leven is heilig. Dat kun je alleen maar zelf leven. Juist in de moeilijkste momenten groeit onze ziel (schijnbaar alleen) en pas als je zo eigenwijs bent dat je niet meer luistert naar je gids als je daar geen zin in hebt, komen ze tevoorschijn! En dat mag ook gewoon. Je mag als je wilt je hele leven je gids negeren. Vinden ze prima.