Onderweg tussen Hemel en Aarde

Een webinar over spirituele ontwikkeling, verwarring en energetische balans

met Edwin Reurings en Merel de Waard

Voor veel mensen is religie of spiritualiteit een bron van inspiratie in het dagelijks leven. Mensen kunnen daarbij ervaringen hebben die zij als zeer indrukwekkend ervaren. Zij maken bijvoorbeeld een samenloop van gebeurtenissen mee die voor hen bijzonder en betekenisvol is, een synchroniciteit. Of ze voelen intense dankbaarheid, vreugde en verbondenheid met andere mensen, het Universum of God. Ze kunnen ook een diep gevoel van vergeving of verzoening met gebeurtenissen uit het verleden ervaren. Ook mensen die zich nog nooit hebben bezighouden met religie of spiritualiteit kunnen deze ervaringen hebben.

Religieuze of spirituele ervaringen kunnen samengaan met een emotionele of lichamelijke onbalans, en zelfs met psychische ontwrichting. Sterke gevoelens van verbondenheid met het universum kunnen bijvoorbeeld leiden tot grenzeloos gedrag. Het overmatig zien en volgen van ‘tekens’ kan leiden tot beslissingen en gedragingen die de positieve omgang met anderen en het persoonlijk functioneren in de weg staan. Mensen kunnen in samenhang met hun religieuze of spirituele beleving ook pijnlijke ervaringen hebben van sterke angst, grote eenzaamheid, totale zinloosheid en waardeloosheid.

Heftige emotionele en fysieke ervaringen worden in spirituele literatuur in verband gebracht met de activering van een spirituele energie in het bekken, de kundalini energie. Daarnaast spelen ook andere energetische processen een rol. Spirituele energie kan verwarrend werken, maar als deze vrij kan stromen, kan ze juist genezing, inzicht en vergeving brengen, waardoor verwarring en pijn kunnen oplossen. Inzicht in transformerende processen kan ons helpen deze op waarde te schatten en bewust te sturen.

In dit webinar delen we inzichten en verhalen over gebalanceerd je weg vinden in spiritualiteit en religie.

Edwin Reurings is trainer op het gebied van zingeving en groepsfacilitatie. Hij heeft ervaring met de mooie kanten van religie en spiritualiteit, maar ook met de verwarring die hierbij op kan treden. Edwin is mede-initiatiefnemer van het project ‘Spiritualiteit in Balans’.

Merel de Waard is antropoloog en energetisch traumatherapeut gespecialiseerd in psychosegevoeligheid. Ze geeft consulten en cursussen in Utrecht en Haarlem. Daarnaast doet ze onderzoek voor het Expertisecentrum Energetische Geneeskunde.Belangrijk om in gedachten te houden
Vanzelfsprekend, maar desalniettemin toch nog even benadrukt: ernstige psychische problemen behoeven de aandacht van je arts. Aanvullende geneeswijzen zijn precies dat: een aanvulling op je reguliere behandeling. Deze cursus, of een consult of traject bij Lied van de Merel, is dan ook geen vervanging van een consult bij je huisarts of specialist.